Alvin Toffler a spus ca “analfabetul secolului 21 nu va fi cel care nu va putea sa scrie si sa citeasca, va fi cel care nu va putea sa invete continuu”. Formarea profesionala continua este indispensabila in prezent, cand piata muncii este in permanenta schimbare, iar nevoia de angajati cu calificari actuale din ce in ce mai mare. |
- Ce este formarea profesionala?
Formarea profesională este reglementată în Codul Muncii ca formă de educație continuă pentru angajați și pentru cei fără loc de muncă sau liber profesioniști. Formarea profesională vine în completarea sistemului formal de învățământ (liceu sau facultate).
Obiectivul formării profesionale este de creștere a nivelului de competență profesională pe baza standardelor ocupaționale. Acest lucru este posibil prin mai multe metode reglementate prin art. 193 din Codul Muncii:
• parcurgerea unor cursuri de formare profesională organizate de angajator sau la un centru de formare profesională specializată în furnizarea de astfel de servicii, atât în țară sau din străinătate.
• stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă;
• stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate;
• ucenicie organizată la locul de muncă;
• formare individualizată;
• alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Practic, așa cum poate ai observat deja, în ziua de astăzi nu mai este de ajuns să închei cursurile unui sistem formal de învățământ, fie el liceu sau facultate.
- Care este scopul si obiectivul formării profesionale?
Formarea profesională are obiectivele principale foarte bine definite de Codul Muncii, chiar în art. 192
• adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
• obținerea unei calificări profesionale;
• actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
• reconversia profesională determinată de restructurări socio-economice;
• dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale, prin participarea la cursuri formare profesională;
• prevenirea riscului șomajului;
• promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Astfel, pe lângă obiectivele principale definite în Codul Muncii, oamenii participă la cursurile de formare profesională și atunci când doresc să facă o schimbare majoră în cariera lor sau când au un hobby și doresc să îl practice fie cu jumătate de normă, atunci când timpul le permite, fie cu normă întreagă.
- Ce sunt cursurile de formare profesională?
Acestea sunt niște programe concepute să te ajute să înveți o meserie nouă. Ele sunt predate de către persoane cu experiență în domeniu și care totodată sunt acreditate ca trainer (sau formator). Cursurile sunt acreditate de către Ministerul Muncii astfel încât, la finalizarea lor, vei primi o diplomă cu ajutorul căreia vei putea începe să profesezi în domeniu.
Astfel, îți transformi pasiunea în meserie. „Fă ce îți place cu adevărat și nu vei mai munci nicio zi în viața ta!”
Cursurile de formare profesionala nu sunt altceva decat procese care prelungesc sau inlocuiesc educatia initiala. Datorita acestora persoanele adulte isi dezvolta aptitudinile, isi imbunatatesc cunostintele, isi amelioreaza sau isi innoiesc calificarea tehnica sau profesionala, participa la dezvoltarea socio-economica si culturala.
- Reglementarea programelor de formare profesională
Organizarea de programe de formare profesională este obligatorie pentru angajatori. În Codul Muncii este specificată și tipologia formării profesionale. Astfel, angajații pot urma cursuri organizate de angajatori sau de un furnizor, stagii de adaptare profesională, stagii de practică, ucenicie organizată la locul de muncă, dar și alte forme de pregătire convenite între angajat și angajator.
Este important de menționat faptul că programele de formare profesională sunt obligatorii. În articolul 194 din Codul Muncii este specificat faptul că angajatorii sunt obligați să asigure formare profesională tuturor angajaților.
Dacă au mai puțin de 21 de angajați, programele de formare profesională trebuie să fie asigurate o dată la 3 ani. Angajatorii care au peste 21 de angajați trebuie să organizeze astfel de cursuri o dată la 2 ani.
Angajații care urmează astfel de programe vor beneficia în continuare de toate drepturile salariale deținute, pe toată perioada cursului.
- Avantajele formarii profesionale
Formare profesională vine cu o serie de avantaje precum:
• îți oferă posibilitatea de dezvoltarea personală dar mai ales profesională;
• te ajută să înveți o meserie nouă, sau poate una pe care ți-ai dorit-o de mult timp;
• ești mereu la curent cu noutățile din domeniul tău de activitate;
• poți urma cursuri de calificare care te ajută să te reorientezi către o meserie mai bănoasă sau chiar mai ofertantă;
• poți combina cu succes doua arii din același domeniu precum cosmetica cu machiajul, mecanică cu tinichigeria etc.
Așa cum poți vedea, formarea profesională vine cu numeroase beneficii. Pentru a le putea obține, va trebui întâi să depui un mic efort. Practic, va trebui să participi la un curs a cărui durată poate avea câteva săptămâni sau câteva luni, în funcție de domeniu. La final, va trebui să susții un examen, de obicei format dintr-o probă teoretică și una practică. După ce promovezi examenul primești și o diplomă acreditată.
- Drepturile si obligatii
Codul Muncii reglementează drepturile și obligațiile ambelor părți, fie că este vorba de angajați sau de angajatori.
Participarea la programele de formare profesională poate avea loc fie la inițiativa ta, fi la inițiativa angajatorului tău.
În cazul în care participarea la cursuri formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de către acesta. În plus, pe întreaga perioadă a participării late la cursuri de formare profesională vei beneficia de toate drepturile salariale deținute și de vechime.
Pe lângă drepturi ai și obligații față de angajator. Astfel, dacă ai beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, nu poți demisiona imediat. De regulă, angajatorul te va pune să semnezi un act adițional la contractul de muncă în care va fi stipulată perioada în care nu ai voie să îți dai demisia. Totodată, aceasta poate conține și clauze suplimentare care nu vor conține doar obligații ci și beneficii.
În cazul în care vei alege să pleci de la actualul loc de muncă, vei suporta toate cheltuielile legate de pregătirea ta profesională.
Participarea la diverse stadii de pregătire profesională este foarte importantă în orice domeniu. În ziua de astăzi, piața muncii este extrem de competitivă. Cu cât vei fi mai pregătit și dezvoltat profesional cu atât vei devenii un angajat mult mai valoros.
Totodată, cursurile de formare profesională te pot ajuta să îți schimbi meseria pentru una plătită mult mai bine. Îți oferă posibilitatea să te specializezi în mai multe arii din domeniul tău, sau în alte domenii, pentru a putea să te poziționezi tot timpul în rândul celor mai performante personale de pe piața muncii – lucru care să fie reflectat și în câștiguri.
Dacă și tu dorești să avansezi în carieră, sau să îți schimbi meseria, contacteaza-ne pentru identificarea unui / unor curs / cursuri de formare profesională.
Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați:
SC Indice Consulting and Management SRL – bucuresti@indice.ro